Hogyan gyógyítsuk meg a belső gyermeket?

* Az éber figyelem első funkciója a felismerés. Bármikor megállhatunk és tudatosíthatjuk a bennünk levő gyermeket. Amikor először ismerjük el a sebzett gyermeket magunkban, csak annyit kell tennünk, hogy tudatára ébredünk, és üdvözöljük. Lehet, hogy szomorú ez a gyermek. Belélegezhetünk, és azt mondhatjuk: “Belélegzek, és tudom, hogy megjelent bennem a szomorúságom. Kilélegzek, és gondodat viselem.”
* Az éber figyelem második szerepe az, hogy a segítségével magunkhoz öleljük. Ez nagyon kellemes gyakorlás. Jól bánunk magunkkal ahelyett, hogy küzdenénk az érzelmeink ellen. Az éber figyelem pedig magával hozza szövetségesét, az összpontosítást. A bennünk lévő gyermek felismerése és átölelése az első percekben némi megkönnyebbülést hoz. A nehéz érzések ugyanúgy ott lesznek, de már szenvedünk annyit.
* Az éber figyelem harmadik feladata, hogy elsimítsa és elmulassza a nehéz érzéseinket. Pusztán azáltal, hogy átöleljük ezt a gyermeket,
elcsitítjuk a nehéz érzéseinket, és egyre inkább megkönnyebülünk. Amikor éber figyelemmel és összpontosítással fordulunk nehéz érzéseink felé, megpillantjuk ezeknek a tudati tényezőknek a gyökereit. Megtudjuk, honnan ered a szenvedésünk. Amikor meglátjuk a dolgok gyökeret, enyhül a szenvedésünk. Tehát az éber figyelem felismer, átölel és megkönnyebbülést hoz.

 

Hogyan gyógyítsuk?

* Naponta többször beszéljünk a benső gyermekhez! Gyengéden öleljük át,  nyugtassuk meg, hogy többé nem hagyjuk magára!

* Hallgassuk meg figyelmesen naponta 5-10 percben! Ha elmegyünk hegyet mászni, amikor gyönyörködünk a naplementében, hívjuk meg, hogy csatlakozzon hozzánk! Ha néhány hónapon át megtesszük, a sebzett gyermek gyógyulni kezd.

* A bennünk élő sebzett gyermek nem csak mi vagyunk, sok nemzedéket képviselhet. Szüleink talán nem tudták gondját viselni a bennük élő sebzett gyermeknek. Amikor átöleljük, az előző generációk összes sebzett gyermekét is magunkhoz öleljük. Ezt a gyakorlást őseinkért és leszármazottainkért is végezzük.

*  Ha meg tudjuk gyógyítani a  gyermeket, nem csak magunkat szabadítjuk meg, hanem segítjük azok megszabadulását, akik bántottak bennünket vagy visszaélést követtek el ellenünk. Az elkövető talán épp úgy visszaélés áldozata volt. A hosszú gyakorlás következtében javul a kapcsolatunk családunkkal és  barátainkkal. Több béke és több szeretet költözik belénk.
(Forrás: Thich Nhat Hanh: Megbékélés. A belső gyermek meggyógyítása)